Inga Berndin

 

 

Inga Berndin föddes 1912 i Höganäs.

 Efter avslutade studier vid Konstfackskolan och vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm flyttade Inga Berndin till Simrishamn där hon till sin bortgång 1990 bodde på Lilla Norregatan och verkade som teckningslärare på realskolan, högstadiet samt i teknisk ritning på korrespondensgymnasiet och som konstnär.

 

Några av Inga Berndins viktigaste utställningar visades på

Nationalmuseum Stockholm, Unido Center Wien, Galleri Jean Camion Paris, BO -86, Malmö-Mässan, samlings- och separatuställningar i Stockholm, Göteborg, Skåne och Blekinge.

 

Inga Berndins verk har bland annat representerats på

 Malmö Museum, Simrishamns Simhall och Kommunförvaltningar. Tilldelad Simrishamns Stads Kulturpris 1976.

 

 

Inga i sin ateljé

 

 

 

 Inga Berndin levde och verkade mellan 1953 och 1990 i det lila huset från 1850-talet på Lilla Norregatan 16 i Gamla Stan i Simrishamn. Här hade hon sin atelje och egen utställningslokal. Det föll sig naturligt för Inga Berndin att delta i den årliga "konstrundan" på Österlen som arrangeras av ÖSKG, Östra Skånes Konstnärsgille.

 

Tidningsartikel i Femina 1 - 1988

Tidningsartikel i Ystads Allehanda 20 december 1976

 

 

Österlensouveniren i originalutförande

Våren 1988 utlyste Turist- och fritidsnämnden i Simrishamn en tävling där 48 konstnärer deltog för att skapa den "bästa souveniren för Österlen". Inga Berndin vann förstapriset med sin teckning av primulan, äpplet och fisken.

 

 

Österlensouveniren gav Simrishamns Kommun en officiell souvenir genom tiderna. Det var kanske därför som Simrishamns Kommun 1994 skänkte ett hängsmycke och en slipsnål med Österlenmotivet  till Simrishamns BF Sillboularna. Deras årliga tävling Silvercupen lär ha kommit till på grund av denna gåva.

 

Tidningsartikel i Sydsvenskan 17 september 1988

Tidningsartikel i Ystads Allehanda 17 september 1988

 

 

Österlensouveniren som tatuering

Som minne av Inga Berndin har en vän och beundrare låtit tatuera Österlensouveniren.

 

 

 

 

Foto: Rigel Svensson

 

Österlensouveniren produceras som silversmycke av Guldsmed Ola Lancing i Simrishamn, dels som halssmycke i två olika storlekar och dels som örhänge.  Smyckena finns till försäljning i museibutiken på Österlens museum.

 

Länk till Österlens museum

 

 

 

Österlens museum finns på Storgatan 24 i Simrishamn

 

Läs mera om Inga Berndins verk