Några axplock av Inga Berndins verk

 

 

 

Inga Berndin var en ovanligt mångsidig konstnär samtidigt som hon gärna och av naturliga skäl ofta fann sina motiv på det vackra Österlen.

Inga Berndin, eller Inga Lisa Berndin-Svensson, signerade oftast sina konstverk med släktnamnet Berndin.

Nedan återges tre verk med motiv från hamnen i Simrishamn. Hamnarna på Österlen var i början av 1900-talet hemmahamnar för hundratals så kallade skutor. Under 1900-talet blev hamnen i Simrishamn den tredje största fiskehamnen i Sverige.

  

Detta verk är signerat 1958 och är målat i tempera. Tavlan hade hamnat i Tyskland, men har under år 2016 återbördats till Sverige.

 

 

Även detta verk är daterat 1958. Här ser vi samma motiv, som här har bränts in i 32 st keramikplattor som sedan har monterats till en tavla.

 

 

Detta verk är signerat 1973. Simrishamnare i en äldre generation känner igen platsen som är belägen mellan klubbhuset för Simrishamns Segelsällskap och Hotell Svea.  Här brukade fiskare hänga upp sina nät till tork och ibland kunde man se dem arbeta med att laga sina nät. I bakgrunden skymtar den träbåt som sades ha fört baltiska flyktingar till frihet på Österlen under andra världskriget. Båten fick sedan ligga kvar som ett inofficiellt minne.

 

 

Bilden nedan från sandstranden omedelbart norr om Simrishamn målade Inga Berndin 1982.

Ramen är belagd med sand och smyckad med stenar och snäckor. Sanden och stenarna kommer från sandstranden där stenarna har putsats av havet. Snäckorna har Inga Berndin funnit på Kanarieöarna. Motivet ses från förhöjningen vid den dåvarande strandpaviljongen, snett upp till höger hade fiskare små fiskehoddor och i horisonten sticker läderfabrikens skorsten upp.

 

Vi känner Inga Berndin främst från hennes tavlor och skulpturer som finns i många hem på Österlen. Inga Berndin fanns också bakom en serie korrespondenskort, vykort och brevpapper med motiv från Simrishamn som fanns att köpa i Simrishamns bokhandel. Korrespondenskortet med barnet som sover middag såldes till förmån för Rädda Barnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga Berndin vann 1988 första priset i tävlingen för att skapa den "bästa souveniren för Österlen".

Souveniren användes på flera olika produkter som under några år såldes på Turistbyrån i Simrishamn.

Nedan ses motivet på en T-shirt.

 

 

Det går fortfarande att köpa produkter med Österlensouveniren.

Museibutiken på Österlens museum säljer örhängen och halsband (hängsmycke med eller utan kedja) som tillverkas av Guldsmed Ola Lancing AB i Simrishamn.

En trevlig present till examen, konfirmation, födelsedag eller julklapp!

 

 

 

 

Inga Berndin skapade också en mängd illustrationer till böcker i olika ämnen. Nedan får vi se några exempel.

Kristen Tro av Emanuel Giselsson

Omslag och flera illustrationer inne i boken av Inga Berndin

 

 

ÅRET SJUNGER av Carl Lindholm

Omslag och flera illustrationer av Inga Berndin

 

 

MYSTERIET PÅ STENSHUVUD

av eleverna i klass 8 L vid Jonebersskolan i Simrishamn

Omslag av Inga Berndin

Utan tvekan ett uppdrag att illustrera som har legat väldigt nära Inga Berndins hjärta eftersom boken skrivits av hennes elever på Jonebergsskolan.

 

 

BIBELBERÄTTELSER OCH BIBELORD av Emanuel Giselsson

Omslag och flera illustrationer av Inga Berndin

 

 

 

 

Tillbaka till huvudsidan